Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

"Ξεκλείδωμα"


 Γενικά

Με το "ξεκλείδωμα" αποκτούμε πρόσβαση στο λειτουργικό της συσκευής και την δυνατότητα να τρέξουμε και άλλα προγράμματα.
  • Οι πλειονότητα των συσκευων πλοήγησης PNA ή αλλιώς PND, βασίζουν την λειτουργία τους σε λειτουργικό σύστημα WinCE (Microsoft) στις εκδόσεις 4.2,5.0 και προσφάτως 6.0
  • Άλλες συσκευές όπως Garmin και ΤΟΜΤΟΜ βασίζουν την λειτουργία τους σε λειτουργικό σύστημα Linux και δεν επιδέχονται περέμβασης.
  • Οι συσκευές χρησιμοποιούν την πλατφόρμα του λειτουργικού για να λειτουργήσουν και τις χειριζόμαστε μέσω ενός μενου με εικονίδια που εκτελούν διάφορες λειτουργίες που έχει επιλέξει ο κατασκευαστής. 
  •  Τα αρχεία του μενού βρίσκονται συνήθως σε κρυφό φάκελο στην εσωτερική μνήμη τις συσκευής και δεν είναι εύκολα προσβάσιμα.
  • Όλες οι συσκευές εμφανίζουν αρχικά αυτό το μενού και από το μπουτόν "Πλοήγηση" ξεκινά η λειτουργία του προγράμματος πλοήγησης.
  • Οι φάκελοι/αρχεία του προγράμματος πλοήγησης (ανάλογα το μοντέλο) βρίσκονται στην εσωτερική μνήμη που έχει διάφορες ονομασίεςόπως: ResidentFlash,My Flash Disk,MyFlashDisk,MyFlashDisk,FlashDisk,HDD ή στην εξωτερική αποσπώμενη μνήμη που ;έχει και αυτή διάφορες ονομασίες όπως: SDMMC,Storage Card,StorageCard
  • Η συσκεή θα "ξεκλειδώσει¨ εφόσον στην θέση των φακέλων/αρχείων του προγράμματος πλοήγησης μπουν άλλα, τα οποία θα μας δίνουν την δυνατότητα να έχουμε ένα άλλο μενού ποιό πλήρες και με περισσότερες δυνατότητες.
Τρόποι ξεκλειδώματος

Κινέζικες συσκευές

  • Τα παλαιότερα μοντέλα ξεκινούν το πρόγραμμα πλοήγησης έχοντας μια συγκεκριμένη διάταξη (διαδρομή) φακέλων την οποία και διαβάζει αυτόματα η rom και τρέχει το πρόγραμμα πλοήγησης όταν πατάμε το μπουτόν "Πλοήγηση". Εφόσον τοποθετήσουμε τα αρχεία ενός μενού με την συγκεκριμένη ονομασία και διάταξη τότε αποκτούμε πρόσβαση στα ενδότερα της συσκεής.
  • Τα ποιό πρόσφατα μοντέλα "διαβάζουν" την διαδρομή του εκτελέσιμου αρχείου του προγράμματος πλοήγησης μέσω ενός αρχείου κειμένου που βρίσκεται σε συγκεκριμένη θέση (έξω από τα αρχεία του προγράμματος πλοήγησης) στην εσωτερική ή εξωτερική μνήμη. Το αρχείο αυτό ονομάζεται συνήθως Shell.ini,GpsRunFile.txt,IGOPATH.txt, κ.α., το οποίο εάν ανοίξουμε στο pc μας με το σημειωματάριο (notepad) των Windows βλέπουμε την διαδρομή και μπορούμε να την αλλάξουμε και να βάλουμε στην θέση της την διαδρομή ενός άλλου εκτελέσιμου αρχείου που θα τρέχει ένα άλλο μενού ή ένα άλλο πρόγραμμα πλοήγησης. Το κείμενο γράφεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο  με παρενθέσεις και καθέτους,όπως: \ResidentFlash\Destinator\Destinator.exe (Shell.ini) ή "\sdmmc\Destinator\Destinator.exe " (GpsRunFile.txt)
  •  Στα ποιό πρόσφατα μοντέλα η διαδρομή του προγράμματος πλοήγησης, μπορεί να επιλεχθεί απ'ευθείας μέσα από το βασικό μενού της συσκευής και έτσι υπάρχει η δυνατότητα χωρίς να επέμβουμε καθόλου, να αλλάξουμε την διαδρομή και να τρέξουμε ότι θέλουμε.
Navigon συσκευές
Οι συσκευές αυτές ξεκινούν το πρόγραμμα πλοήγησης τρέχοντας ένα εκτελέσιμο αρχείο το updateme.exe Στην θέση του, με την ίδια ονομασία τοποθετούμε ένα άλλο, ενός μενού με περισσότερες δυνατότητες και επιλογές.

Μio συσκευές

Οι συσκευές αυτές ξεκινούν το πρόγραμμα πλοήγησης τρέχοντας ένα εκτελέσιμο αρχείο το οποίο ονομάζεται Auto.exe που βρίσκεται σε έναν φάκελο στην κάρτα και ανάλογα με το μοντέλο ονομάζεται:
    * Moov 150 : Cobia_300L_32,
    * Moov 200 : Cobia_300_32,
    * Moov 200u : Cobia_300_64,
    * Moov 210 : Cobia_T300_32,
    * Moov 300 : Cobia_400_64,
    * Moov 310 : Cobia_T400_64,
    * Moov 330 : Cobia_410_64,
    * Moov 360 : Cobia_420_64,
    * Moov 370 : Cobia_T420_64,
    * Moov 500 : Cobia_500_64,
    * Moov 500 R2 : Cobia500R2,
    * Moov 510 : Cobia_T500_64,
    * Moov 580 : Cobia_T550_64,
    * MioSpiritS300: SEEKER_T300
    * MioSpiritS500: SEEKER_T500


Βασικές αρχές

  • Πάντα πριν ξεκινήσουμε οτιδήποτε κρατάμε ένα πλήρες αντίγραφο των αρχείων/φακέλων του προγράμματος πλοήγησης σε ασφαλές μέρος στο pc μας και σημειώνουμε την θέση που βρίσκονταν στην συσκευή για να την ξανακάνουμε όπως ακριβώς ήταν σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά.
  • Η πρόσβαση στο λειτουργικό σημαίνει καλή γνώση χειρισμών και γενικά δεν πειράζουμε τίποτε εάν δεν ξέρουμε τις συνέπειες που θα έχει για την συσκευή.
  • Ειδικότερα δεν πειράζουμε τις εγγραφές μητρώου (registry) γιατί είναι πολύ πιθανόν η συσκευή να μην μπορεί να εκκινήσει σωστά και να μην μπορεί να συνδεθεί με το pc και δεν βάζουμε επίσης password γιατί η συνέπεια θα είναι να μην μπορούμε να συνδεθούμε, καθόσον δεν εμφανίζεται το πληκτρολόγιο.






Share |

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home